DESPRE NOI

Prezentare

S.C. ENERGOTERM S.A. a fost înfiinţată prin reorganizarea Direcţiei Servicii Termice Tulcea la data de 1 iulie 2005, ca urmare a Hotărârii Consiliului Local nr. 144 din 26.05.2005 şi are ca acţionar majoritar Consiliul Local Tulcea. Bunurile ce alcătuiesc sistemul public de termoficare, proprietate a municipiului Tulcea, aflate în administrarea Direcţiei Servicii Termice, au fost preluate de către S.C. Energoterm S.A., prin contractul de delegare a gestiunii prin concesiune.

Obiectul principal de activitate al S.C. Energoterm S.A. se încadrează în categoria D a codurilor CAEN – Producţia şi furnizarea de energie termică şi apă caldă, respectiv subcategoria 35.30 Furnizare de abur. Activitatea desfăşurată de societate se realizează printr-un sistem centralizat de încălzire care cuprinde un cazan de apă fierbinte CAF (ce utilizează combustibil gaz natural), având capacitatea de 50 Gcal/h, reţele de transport, 15 puncte termice, reţele de distribuţie şi un sistem de încălzire format din şase centrale de cvartal, ce funcţionează pe bază de combustibil gaz natural.

Până la data de 31.03.2004 producerea energiei termice în sistemul centralizat de încălzire s-a realizat prin intermediul unui cazan de apă fierbinte cu capacitatea de 100Gcal/h (C.A.F. nr. 2) care utiliza combustibil păcură. Datorită faptului că numărul de consumatori racordaţi la acest sistem a scăzut cu circa 45% faţă de numărul iniţial (în urma modernizării şi transformării a 17 puncte termice în centrale de cvartal ), s-au redus şi parametrii nominali de funcţionare ai cazanului (debit orar = 1.500 mc/h, temperatura ieşire CAF =80 grade C, cantitate energie termică = 34 Gcal/h). Cazanul C.A.F. nr. 2 era proprietate a S.C.ALUM S.A., iar exploatarea lui de către unitatea noastră s-a realizat în baza unui contract de locaţiune valabil până la data de 31.03.2004 (în prezent cazanul a fost dezafectat).

După această dată s-a renunţat la exploatarea cazanului de 100Gcal/h iar după data de 15.09.2004 a fost pus în funcţiune cazanul de apă fierbinte de 50Gcal/h, proprietate a Primăriei Municipiului Tulcea. Reţeaua primară de termoficare transportă apa fierbinte pe o lungime de 11,6 km având conducte din oţel cu diametre cuprinse între 150mm-800mm, montate parţial suprateran şi parţial subteran în canale din beton. Izolaţia termică a reţelelor este de tip înfăşurare cu saltele din vată minerală având grosimi cuprinse între 50-100 mm pentru conducte amplasate suprateran, protejate cu tablă zincată şi grosimi cuprinse între 40-80 mm pentru conductele amplasate subteran, protejate cu carton bituminat. Reţelele termice de transport nu sunt prevăzute cu compensatoare, de-a lungul reţelei sunt amplasate lire de dilataţie.

În anul 2022 deorece numărul de consumatori racordați a scăzut, cazanul de 50 Gcal/h a fost înlocuit cu 3 cazane de apă caldă echipate cu economizor de gaze, cu o putere termică unitară de 6072 kw.

Prin intermediul staţiei de repompare, amplasată în str. Spitalului, presiunea agentului termic primar este ridicată la 30 mCA. De aici, prin reţelele primare, agentul termic este distribuit punctelor termice din ansamblul de locuinţe din municipiul Tulcea. Staţia intermediarã de pompare (S.I.P.) este proiectată să vehiculeze un debit de 780 m³/h agent termic la o înălţime de pompare de H=30 mCA. Reţeaua de transport agent termic a fost pusă în funcţiune etapizat, înainte de 1980. Distribuţia energiei termice către consumatori se realizează prin intermediul a 15 puncte termice. Reţea de distribuţie aferentă punctelor termice, are o lungime a traseului de 27,6 km şi este formată din conducte izolate clasic, pozate subteran în canale de protecţie. Activitatea de producere şi furnizare a energiei termice şi preparare a apei calde menajere se desfăşoară şi prin intermediul a şase centrale termice de cvartal.

Politica referitoare la calitate

Politica referitoare la calitate-mediu-sănătate şi securitate ocupaţională

Misiunea noastră este: Îndeplinirea cerinţelor şi satisfacţia clienţilor plecând de la premisa succesului – strategiile pe termen lung, dezvoltarea durabilă şi un parteneriat de încredere bazat pe un angajament total şi permanent.

>>> Angajamentul Managerului General al SC ENERGOTERM SA

Sistemul de management integrat

Necesitatea implementării sistemului de management integrat a apărut ca urmare a cerinţelor:
-licenţei clasa 2 pentru serviciul public de alimentare cu energie termică emisă de ANRSC pentru S.C. Energoterm S.A. prin Ordinul nr. 1647 din 18.05.2015
-ce trebuie îndeplinite de către operatorul economic care doreşte să devină parte într-un contract de achiziţie publică, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Sistemul integrat de management calitate-mediu-sănătate şi securitate în muncă a fost implementat prin intermediul organismului de certificare S.R.A.C. Bucureşti în anul 2007. Standardele ale căror prevederi au fost aplicate sunt:

  • SR EN ISO 9001:2001 Sisteme de management al calităţii. Cerinţe
  • SR EN ISO 14001:2005 Sisteme de management de mediu. Specificaţii şi ghid de utilizare
  • OHSAS 18001:2008 Sisteme de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale. Cerinţe

Scopul sistemului de management integrat al calităţii – mediului – securităţii şi sănătăţii ocupaţionale

S.C. ENERGOTERM S.A. are ca scop declarat satisfacerea pe deplin a cerinţelor explicite şi implicite ale clienţilor şi obţinerea unei calităţi superioare a serviciilor efectuate în domeniul său de activitate.

Organizaţia consideră că doar aşa îşi poate crea şi menţine pe piaţă o imagine favorabilă, poate promova şi dezvolta încrederea clienţilor săi şi nu în ultimul rând poate creşte numărul acestora prin furnizarea unor servicii calitativ superioare faţă de piaţa concurenţială, cu respectarea unui mediu curat aplicând cele mai bune tehnologii disponibile în domeniul furnizării de agent termic şi a apei calde de consum şi prevenind apariţia riscurilor în domeniul securităţii şi sănătăţii ocupaţionale în întreaga activitate.

Acest deziderat a fost urmărit încă de la înfiinţarea societăţii, prin aplicarea tehnicilor şi metodelor ce ţin de conducerea şi asigurarea calităţii, a protecţiei mediului şi a securităţii şi sănătăţii ocupaţionale.

În spiritul standardelor de referinţă S.C. Energoterm S.A. aplică principiile generale de management care sunt:

  • orientarea către client;
  • leadership;
  • implicarea personalului;
  • abordarea bazată pe proces;
  • abordarea  managementului ca proces;
  • îmbunătăţirea continuă;
  • abordarea bazată pe fapte în luarea deciziilor;
  • relaţii reciproc avantajoase cu furnizorii;
  • prevenirea, limitarea şi lichidarea în cel mai scurt timp a oricărui incident ce poate provoca poluarea factorilor de mediu;
  • respectarea legislaţiei de mediu referitoare la activităţile proprii şi conformarea cu aceasta;
  • prevenirea expunerii la factorii de  risc şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor;
  • monitorizarea şi măsurarea performanţei sso.

 În vederea continuării eficientizării sistemului de încălzire, S.C. Energoterm S.A. are în vedere realizarea următoarelor studii de fezabilitate şi proiecte tehnice:

  1. “Centrală termică în cogenerare, municipiul Tulcea”;
  2. “Monitorizare de la distanţă a funcţionării modulelor, punctelor termice şi centralelor termice”;
  3. “Modernizare module şi puncte termice prin montare staţii expansiune şi dedurizare apă”;
  4. “Modernizare staţie de repompare agent termic primar”;
  5. “Reabilitare sistem de încălzire şi apă caldă de consum prin montarea de module etapa a-VIII-a”;
  6. “Reabilitare reţele termice secundare etapa a-VI-a”.

Contorizare agent termic

Contorizare alimentare cu agent termic pentru încălzire şi apă caldă

Un important pas în îmbunătățirea raporturilor dintre S.C. ENERGOTERM S.A., în calitate de furnizor  de energie termică şi consumatori a fost montarea contoarelor la branșamentele de alimentare cu  agent termic pentru încălzire şi  apă caldă.

1.  Pentru măsurarea energiei termice s-au utilizat contoare de energie termică “superstatic 440i” – masurator static de caldura ce utilizeaza un principiu unic de masurare a oscilatiilor de temperatura, fiind rezistent la impuritati si conditii precare de debit,  pentru a furniza informaţii corecte asupra parametrilor agentului termic la consumatori, direct pe un aparat electronic cu afişare.

2. Pentru contorizarea debitului si energiei termice consumate pentru apa calda menajera am folosit contoare “MTW-R tip WEHRLE  multijet” si “ZENNER MTWI” ce asigura o afișare optima a consumului de apa calda.